Банките с 400 млн. лева печалба от началото на годината

България само ще спечели от присъединяването към Европейския банков съюз, заяви за Bulgaria ON AIR Кристофор Павлов от UniCredit Bulbank

25.09.2012 | 10:39
Банките с 400 млн. лева печалба от началото на годината

За първите седем месеца на годината банковият сектор в България е избегнал нова криза и е отчел допълнителна печалба от около 400 милиона лева, с която е подобрил капацитета за поемане на загуби на системата. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR главният икономист на UniCredit Bulbank Кристофор Павлов. Той подчерта, че въпреки положителните прогнози ръст от 1.5% или 2% все още е далеч от потенциала на българската икономика.

Растежът на българската икономика остава слаб, но перспективите пред него се подобряват, като са налице редица положителни сигнали, заяви Павлов. Приходът на чуждестранни капитали към страната ни се увеличава и балансът му е положителен: „Това означава, че интересът за инвестиции в икономиката ни се възстановява, а именно инвестициите ще са основният фактор за растежа през следващата година“.

Увеличаването на доходите на населението също ще допринесе за ръст на икономиката. Пенсиите обаче трябва да се увеличат с 12%, за да се компенсира инфлацията, натрупана за последните 4 години, смята главният икономист на UniCredit. Ако това увеличение стане факт, то доходите на домакинствата ще се увеличат реално с около 3%.

По отношение на обсъждания общ Европейски банков съюз Кристофор Павлов подчерта, че няма много време за задълбочена дискусия. България обаче само ще спечели, ако се присъедини към този съюз, подчерта Павлов.

„Страната ни е избрала да бъде част от единна Европа и трябва да следва своя избор“.