Ангелов обеща по-високи заплати за военните

Обмисляме пределна възраст за пенсиониране, разкри ресорният министър.

24.09.2012 | 16:10
Ангелов обеща по-високи заплати за военните

Министерството на отбраната ще вдигне заплатите на служителите, но с колко процента – ще стане ясно в петък, обяви днес във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов. Към момента имало възможност за вдигане на заплатите с 3%, допълнителните средства ще бъдат осигурени от направени икономии, обясни министърът, цитиран от агенция Chernomore.bg.

Ангелов разкри, че се обсъжда и промяна на някои привилегии, с които се ползват военните. Едната от тях е да има пределна възраст за пенсиониране, която да е еднаква с тази за служба във въоръжените сили. Сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери ще се пенсионират на 52 години, майорите и подполковниците - на 54 години, полковниците - на 56 години. Бригадните генерали няма да могат да излизат в пенсия, докато не навършат 58 години, а генералите - 62 години.Разлика във възрастта за пенсиониране няма да има при мъжете и жените, както е в другите сектори, тъй като и двата пола се приемат и служат при еднакви условия. Заплатите при пенсиониране категорично ще останат.

"Промяната, от една страна, ще намали натиска върху НОИ, от друга страна, ще позволи по-дълго кариерно развитие на военнослужещите. Тези, които искат да се освободят по-рано, съответно няма да получат пенсия", поясни още Ангелов.

Втората промяна, която се обсъждана, е отпуската на военните да се изчислява в календарни, а не в работни дни.