Синдикат иска повече пари за образование през 2013

Средствата трябва да се увеличат от 3.2 на 4% от БВП, смята Юлиян Петров от "Подкрепа".

24.09.2012 | 15:57
Синдикат иска повече пари за образование през 2013

Парите за образование да се увеличат от 3.2 на 4% от брутния вътрешен продукт през 2013, поиска днес във Варна председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Той уточни, че настоява и за повишение с 15% на единния разходен стандарт на ученика.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование върви добре и се очаква да бъде приет до месец-два, обясни Петров. Някои новости обаче притеснявали синдикалистите. Една от тях е целодневната организация на учебния процес, която изисквала повече класни стаи, както и фактът, че средствата за това не са от единния разходен стандарт, а се разпределят чрез Министерския съвет от европейски програми. Според Петров е добре да се помисли и за оптимизиране и намаляване броя на учениците в паралелките, предаде Chernomore.bg.

Синдикатите прогнозират за в бъдеще глад за учители. За тази учебна година едва 300 млади преподаватели, на възраст 25 – 27 години, са постъпили на работа. Около 10% са тези, които излизат от сферата на образованието в активна възраст, а причините за това се коренят не само в ниското заплащане, но и в стреса в образователната система.

За проблемът с младите кадри акцентира преди двайсетина дни и експертът от парламентарната комисия по образование Ирена Соколова. Най-тревожна в момента е ситуацията в детските градини, където средната възраст на учителките е 54 -59 години. "Какво означава това? Че до 5-10 години ще трябва да си внасяме учители.Средната работна заплата в училище е 720 лева", поясни тя.