Игнатов видя грешки в Закона за висшето образование

Да се преразгледа идеята за затварянето на заведенията в сградите на общежитията, предлага министърът.

24.09.2012 | 13:10
Игнатов видя грешки в Закона за висшето образование

Идеята на държавата да затвори баровете, ресторантите и казината в общежитията предизвика широк обществен интерес. Коментар по темата направи и образователният министър. Предложението беше прието миналата седмица от парламента с първото четене на промените в Закона за висшето образование. Според Сергей Игнатов обаче между двете четения ще се търси компромисен вариант, който да удовлетвори както желанията на държавата, така и да оправдае инвестициите на бизнеса. Правилата, при които ще работят дискотеките и баровете в Студентски град, трябва да бъдат преразгледани още веднъж. Министърът не може да контролира работата на заведенията, категоричен е Игнатов.

Просветният министър определи и като „грешка в закона“ предложението министърът да спира изплащането на държавните субсидии за социално-битови разходи, ако някой университет отдава под наем помещенията си за дискотеки, барове и казина. "При нарушение искаме да се спрат капиталовите разходи, а не парите за студентите и за заплатите на преподавателите", обясни Игнатов.

"Знам съображенията на министъра. Той ги е споделял и преди и ще ги вземем предвид. Но в никакъв случай няма да се спират парите за стипендии и заплати", увери Огнян Стоичков, председател на парламентарната комисия по образование.

Коментар на образователния министър за промените в училищните програми може да чуете във видео файла.