Приходите на ВЕИ бизнеса падат между 10 и 39 процента?

Производители на зелена енергия правят протест срещу решение на държавата.

24.09.2012 | 10:24
Приходите на ВЕИ бизнеса падат между 10 и 39 процента?

Приходите на производители на ток от ВЕИ ще паднат между 10 и 39% заради новото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да въведе такса за достъп до мрежата на електроразпределителните компании - твърдят браншови сдружения. Мотивът е, че таксата ще покрива повишените разходи заради големия брой нови мощности, присъединени към мрежите на ЕVN, CEZ и Energo-Pro след 1 юли.

Няколко големи инвеститори в сектора, заедно с Фотоволтаичната и Вятърната асоциации, обявиха днес, че излизат на протест и ще настояват за среща с енергийния министър Делян Добрев, за да получат гаранции, че държавата "няма да налага репресивни мерки спрямо тях в бъдеще". От бранша настояват да бъде отменено решението, в противен случай ще заведат съдебни искове срещу държавната комисия.

Приходите от таксите за достъп, според Ветроенергийната асоциация, ще отидат за стабилизиране на Националната електрическа компания. "Решението няма да реши проблемите на държавата, а ще доведе до фалити на фирми", коментира пред Bulgaria ON AIR Себастиан Ньотликс, изпълнителният директор на асоциацията.