Още 2 милиарда евро в спасителния механизъм за еврозоната?

Парите ще бъдат използвани за спешни случаи от затруднените финансово държави.

23.09.2012 | 17:29
Още 2 милиарда евро в спасителния механизъм за еврозоната?

Страните от еврозоната планират да увеличат с още 2.6 милиарда евро размера на спасителния фонд за региона, съобщи немското издание Spiegel. Целта е да бъдат осигурени пари за спешни случаи на затруднените финансово държави.

В момента целевият размер на Европейския механизъм за стабилност е 500 милиарда евро. С увеличаването на парите страните, използващите еврото, искат да се презастраховат заради увеличаващите проблеми в икономиките на Испания и Италия. Европейският механизъм за стабилност ще замени създадения през 2010 в отговор на дълговата криза в Гърция Европейски фонд за финансова стабилност.

Предложението обаче по всяка вероятност ще бъде оспорено от Финландия. Страната вече блокира първия фонд за стабилност и по всяка вероятност ще иска да получи одобрение на предложението в националния си парламент.

Европейският механизъм за стабилност, с капитал от 80 милиарда евро, ще влезе в сила през следващата година като "защитна стена" и кредитор от последна инстанция за задлъжнелите държави и банки.