Добрев не иска да го питат за цените на тока

Поскъпването не трябваше да е повече от 10%, признава енергийният министър.

21.09.2012 | 12:18
Добрев не иска да го питат за цените на тока

Увеличението на цената на тока не дава мира на опозицията, която продължава да иска вече няколко месеца ресорният министър Делян Добрев да потърси отговорност на виновните за поскъпването с тринайсет процента от 1юли. "Въпросите от типа защо поскъпна токът не са към мен, а към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране",  каза днес в парламента министърът в отговор на депутата от ДСБ Иван Иванов.

Всички анализи показваха, че цената не трябваше да се повишава повече от десет процента, но шоковото поскъпване стана заради "зелена енергия" - като елемент от сметките за ток, обясни Добрев. Другата причина е включването към енергийната мрежа на нови 550 мегавата от слънчеви, водни и вятърни централи.

Синята коалиция настоява Министерството на икономиката да провери дали всички централи, заради които поскъпна токът, наистина за влезли в експлоатация и дали има законодателни нарушения – както твърдят браншовите сдружения, каза от парламентарната трибуна Мартин Димитров. По този въпрос Добрев препоръча на Димитров да се обърне към регионалното министерство, което отговаряло за спазването на регламентите по присъединяване. "Личното ми мнение е, че от обществен интерес е договорите да бъдат проверени", призна министърът.

От опозицията обаче няма да се откажат и обявиха, че ще зададат въпросите си към ресорния министър Лилияна Павлова, която се очаква да отговаря на депутатски питания следващата седмица.