Малките селища ще са без канализации и занапред

Приоритет е изграждането на нова инфраструктура в големите градове според екоминистъра.

21.09.2012 | 08:59
Малките селища ще са без канализации и занапред

Основните усилия по оперативна програма "Околна среда" са насочени за изграждане и ремонтиране на канализациите в големите градове, малките селища и занапред ще останат без такива, предупреди тази сутрин по bTV екоминистърът Нона Караджова. "Има приоритети, в големите градове е по-голямо замърсяването и трябва най-вече с него да се справим".

Средствата, които Европа ни отпуска – над 3.5 милиарда лева, са предназначени за проекти в три направления – изграждане на нова ВиК инфраструктура; строеж на регионални депа и поддържане на биоразнообразието в резерватите и националните паркове. Към момента страната най-активно работи във ВиК сектора. За изграждане на 50 пречиствателни и подмяна на тръбопроводи са разпределени над 3 млрд., отчете Караджова.

Изграждането на нова водна инфраструктура става бавно, европейските средства няма да стигнат, коментира наскоро колегата на Караджова – министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев. "На България няма да и стигнат 5-6 програмни периода, ако разчита само на Брюксел“. По предварителни изчисления за пълна модернизация на ВиК инфраструктурата ще са нужни между 13 и 43 млрд. евро. Един от вариантите, според Дончев, е държавата да набави тези пари от частни инвеститори.