Спорът за "Белене" тепърва започва според експерти

Заведеният иск на Русия целял да принуди правителството да поднови строежа на ядрената централа.

19.09.2012 | 15:38
Спорът за

Съдебната битка с руснаците за АЕЦ "Белене" тепърва започва. Предсрочното спиране на проекта удря жестоко по имиджа и приоритетите на Москва в България- коментираха днес по време на конференция водещи експерти и политици.  Основното послание към българския кабинет е, че не бива да се подценява ситуацията по отношение заведения иск от "Атомстройекспорт" за един милиард евро, както и да не с говори уверено, че наетите чуждестранни юристи със сигурност ще спечелят делото в Международната търговска камара.

"Искът на Русия има за цел да принуди България да поднови строежа на ядрената централа, убеден е председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров. "Делото в Париж ясно показва, че битката тепърва започва. Руснаците недвусмислено заявяват: или възобновявате проекта или започваме политически спор". Съпредседателят на Синята коалиция гледа на иска още и като възможност за руснаците да продължат монополното влияние в ядрената ни енергетика. Димитров категорично отхвърля тезата, че Путин не е знаел за променените параметри на иска.

Друга препоръка на експертите е кабинетът да не се отнася с насмешка и лекомислено към намеренията на "Росатом" да придобие активи на Националната електрическа компания, в случай че България загуби делото. Преди ден премиерът с ирония заяви, че "някой да иска активите на българската компания е несериозно…и всичко това са празни приказки".

Готвеният от социалистите референдум е подвеждащ с формулирания въпрос: "Искате ли развитие на ядрената енергетика". Ясно е че всеки иска, все едно е да питат искате ли увеличение на заплатите, коментираха още участниците на днешния форум.

Проектът е невъзможен за реализация още от самото начало, смята бившият посланик на страната в Русия Илиян Василев. "Нито едно следващо правителство няма да се захване с проект, който да натежи на икономиката за години напред". Експертът разкри още, че при подготвян от него на анализ за целесъобразността на проекта през 2010, оказало се, че никой дотогава не е правил икономическа обосновка доколко е ефективен; направената Оценка за въздействието на околната среда пък е изтекла още през 2004.