Юнкер не препоръчва прибързано въвеждане на Европейски банков надзор

Председателят на финансовите министри от еврозоната се съмнява и дали една организация ще успее да наблюдава всички банки в региона.

19.09.2012 | 12:15
Юнкер не препоръчва прибързано въвеждане на Европейски банков надзор

Eвропейският съюз не трябва да бърза със въвеждането на банков надзор във еврозоната. Това е мнението на председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.
"Вярно е, че ние сме решени да създадем банков съюз и надзор в най-кратки срокове, но също така е вярно, че трябва да се отдели нужното време за съответната подготовка,“ коментира Юнкер  пред германска регионална телевизия.

Лидерите на ЕС се споразумяха за нова система за банков надзор през юни. Според предварителния план Европейската централна банка ще добие "големи правомощия“ за надзор над всички банки в еврозоната, с възможност страните извън еврозоната да се присъединят доброволно към схемата за мониторинг. Това е първата стъпка към създаването на банков съюз и част от процеса за по-дълбока политическа интеграция в Европа. В същото време до голяма степен Юнкер споделя скептицизма на Берлин, а именно че една организация ще бъде в състояние да наблюдава всички банки в еврозоната. Германия иска ЕЦБ да се съсредоточи върху големите банки, чиито фалит би могъл да има влияние върху банковата система като цяло.

В цитираното интервю, Юнкер казва, че еврозоната ще постави „много сурови условия” за Испания в замяна на всяка спасителна помощ.
„Ние ще поставим много сурови условия за Испания, но не би било правилно да казваме на испанците предварително чрез пресата какво очакваме от тях,” коментира председателят на финансовите министри от еврозоната. Първият тест за доверието на инвеститорите ще бъде в четвъртък, когато ще се проведе аукцион на десетгодишни испански облигации.