Японската централна банка взе нови мерки за стимулиране на икономиката

Мярката идва броени дни след като Европейската централна банка и Федералният резерв на Съединените щати също прибягнаха до нови финансови инжекции.

19.09.2012 | 11:53
Японската централна банка взе нови мерки за стимулиране на икономиката

Японската централна банка предприема нови мерки за стимулиране на икономиката. Институцията взе решение да увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации с 10 трилиона йени.

Ходът на японските централни банкери бе обявен след днешното заседание на Bank of Japan. На него бе взето и решение за запазване на основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 0.1 на сто. Увеличението на размера на облигационната програма е гласувано единодушно от всички членове на управляващия борд на институцията. Мярката идва броени дни след като Европейската централна банка и Федералният резерв на Съединените щати също прибягнаха до нови финансови инжекции. В аргументите за своето решение от Японската централна банка посочват слабата икономическа активност в Страната на изгряващото слънце. Ръководителите на институцията обаче прогнозират, че с новата серия от икономически стимули Япония ще успее отново да се върне на пътя на растежа.

Новите 10 трилиона йени, с които ще бъде увеличена програмата, ще бъдат разпределени основно за изкупуване на краткосрочни и дългосрочни държавни облигации. Въпреки че новата финансова инжекция бе очаквана от някои експерти, пазарите реагираха силно на новината. Водещият индекс на борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с над процент и половина, а японската йена загуби около половин процент от стойността си спрямо щатския долар и еврото.