Искров призова България да не бърза с банковия съюз

Има прекалено много неуточнени въпроси с надзора на банковия сектор в еврозоната, смятат от БНБ.

17.09.2012 | 15:54
Искров призова България да не бърза с банковия съюз

БНБ е против присъединяването на България към предложения банков съюз в общността, обяви управителят на централната банка Иван Искров при откриването на академичната година в УНСС. Идеята за създаването на банков съюз се подкрепя само в еврозоната, като част от мерките, обсъждани на ниво Брюксел, за по-добрата координация и надзор на банковата система в общността.

Според Искров обаче, ако и страната ни се присъедини преди членството си в еврозоната, това ще доведе до прехвърляне на суверенитет към Брюксел и Франкфурт, но от това страната ни няма да извлече позитиви.

„Банков съюз вероятно ще има и ние го подкрепяме на ниво еврозона. Това, което обаче е наша теза, е, че не трябва да се бърза по отношение на страните, които са извън еврозоната. И това, както виждате, се споделя от всички десет страни членки, които не са приели единната валута", каза Искров.

„В документа, който видяхме преди няколко дни от ЕК, има доста бели полета, които не казват какво става по редица важни въпроси. Не е ясно ще се гарантира, че когато се надзирава една голяма трансевропейска банка, техният орган няма да реши да ги преобразува в клон и ние просто да стоим отстрани и да нямаме думата. Как ще се реши въпросът с тези страни, които са с много силна декапитализация по отношение на фонда за гарантиране на влоговете", попита още управителят на БНБ.

Искров напомни, че българският фонд за гарантиране на влоговете е с изключително силна капитализация като процент от активите, което по думите му не е практика в Западна Европа. „Те или нямат такива фондове, тепърва ще ги създават, или са слабо капитализирани и е ясно, че както и шведският финансов министър скоро се изказа, това важи напълно и за нас: ние не желаем нашите вложители да плащат за някакви други банки", коментира управителят на БНБ. Според него има още много неуточнени въпроси и не трябва да се бърза.