60 млн. лева са предвидени за образование през 2013

Игнатов даде добра оценка на подготвяния Закон за училищното образование.

17.09.2012 | 11:41
60 млн. лева са предвидени за образование през 2013

В бюджета за следващата година ще бъдат увеличени парите за образование. Предварителните разчети на финансовото министерство показвали, че за 2013 са предвидени 60 милиона лева, съобщи днес по националната телевизия образователният министър Сергей Игнатов.

Министърът изрази разочарованието си, че новият Закон за училищното образование не е влязъл в сила тази година, тъй като все още се обсъжда в парламента. "Хората в образователната комисия са специалисти, работят бавно и много внимателно, дума по дума. Смятам, че ще излезе хубав закон, който трябва да бъде приет от парламента до края на годината".

По отношение на промяната в учебната програма, министътът е на мнение, че сухата теория трябва да се изтегли в горните класове и образованието да стане по-прагматично. В министерството се обсъжда идея Питагоровата теорема да се изучава още в шести вместо в девети клас. "Причината е, че искаме да синхронизираме знанието на нашите деца със знанието на техните съученици в Европейския съюз", аргументира се Игнатов.