Преструктуриранията на дългове няма да свършат с Гърция

Фискалната консолидация и рязането на разходите не е решението, твърди бивш икономист в Международния валутен фонд.

15.09.2012 | 10:54
Преструктуриранията на дългове няма да свършат с Гърция

През следващите години може да се очакват още преструктурирания на дългове на развити икономики, коментира професорът в Харвард и бивш икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Кармен Райнхарт, цитирана от The Wall Street Journal.

“Преструктуриранията на дългове няма да свършат с Гърция”, каза Райнхарт по време на семинара на МВФ "Финансовата криза: причините, последствията и политическия отговор". Тя предупреждава, че кризата далеч не е свършила и допълни, че преструктурирането на дълга може да има катастрофални последствия за една държава.

Според нея сегашното отчитане на дълговете е неадекватно, тъй като не отразява частните дългове, както и условните задължения.

“Ако се фокусираме само върху публичните дългове, корабът просто ще потъне”, коментира Кармен Райнхарт, като допълни, че частните задължения все повече тежат върху публичните сметки.

Икономистът предупреди, че нивото на задълженията на развитите икономики е надминало дълговете им от времето на Втората световна война. Според нея обаче фискалната консолидация и рязането на разходите няма да бъдат достатъчни за преодоляването на проблема.