Федералният резерв отново пусна печатницата за пари

Американската централна банка ще купува всеки месец облигации за 40 милиарда долара.

14.09.2012 | 09:56
Федералният резерв отново пусна печатницата за пари

Федералният резерв предприе нова агресивна стъпка и задейства трета серия количествени улеснения в опит да подпомогне американската икономика. В новия си безсрочен план централната банка ще купува ипотечни облигации за 40 милиарда долара всеки месец. Покупките на активи ще продължат, докато американският трудов пазар не покаже устойчиви признаци на възстановяване, предвиждат от ФЕД.

Решението на централната банка да обвърже нетрадиционната си политика директно с развитието на икономиката е безпрецедентна стъпка, която затвърждава големите усилия на американските власти да намалят безработицата в страната.

“Покупките на ипотечни облигации, в комбинация с увеличение на матуритета на настоящата програма и продължаването на инвестициите при плащане на главниците по дълга от федералните агенции, който вече сме купили, ще доведат до увеличение на инвестициите ни в дългосрочни книжа до 85 милиарда долара всеки месец до края на годината – заяви председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. – „Програмата за изкупуване на ипотечен дълг би трябвало да намали натиска върху лихвите по дългосрочните ценни книжа като цяло, но и конкретно върху ипотеките, което ще подпомогне имотния сектор и ще насърчи покупките на домове и рефинансирането.“

Централните банкери решиха още да удължат до средата на 2015 година периода, в който ще поддържат основната лихва на нива, близки до нулата. Досега крайният срок тази политика бе краят на 2014.
„Членовете на Комитета по отворения пазар смятат, че несигурността пред бъдещето на икономиката остава. Тя продължава да изпитва трудности, включително от ситуацията в Европа, свитото кредитиране и фискалните затруднения на национално, щатско и местно ниво. В допълнение напрежението на финансовите пазари също притиска икономиката,“ подчерта Бернанке.

Надеждите на ФЕД са, че предприетите мерки ще предизвикат понижение в лихвите по ипотеките. Ако това се случи, американците ще се почувстват по-богати, безработицата ще намалее, а потребителското и бизнес доверието ще нараснат.

За разлика от първите две серии количествени улеснения, новата програма няма крайна дата, а Бернанке не даде конкретна информация за това доколко точно трябва да се подобри икономиката, за да прекрати ФЕД стимулиращата си програма. Това обаче едва ли ще се случи скоро, коментират анализаторите, още повече след като централната банка понижи прогнозата си за растежа на американската икономика през 2012 до 2%, като според очакванията безработицата за годината ще остане на нива над 8%. Третата серия количествени улеснения обаче би трябвало да ускори растежа през следващите две години, изчисляват от ФЕД.