Истинските приятели не се изнудват, смята Плевнелиев

Президентът оспори премиера за иска на "Атомстройекспорт", никой не бил изненадан от него.

13.09.2012 | 14:34
Истинските приятели не се изнудват, смята Плевнелиев

България очаква посещението на Владимир Путин през ноември, заяви днес президентът Росен Плевнелиев. По време на визитата ще бъдат обсъдени съвместните проекти в енергетиката. Очаква се Путин да подпише договора за изграждане на газопровода "Южен поток".

Никой не е изненадан от увеличения иск на "Атомстройекспорт" заради спряното строителство на ядрената мощност в Белене, каза още държавният глава. "За да сме добри приятели, трябва да определим ясно нашите интереси и искаме да имаме договори. Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори – виждате докъде докараха нещата. Истинските приятели не се изнудват взаимно, а поставят проблемите на масата и ги решават".

България и Русия са приятели от векове. Има една компания ("Атомстройекспорт"), която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, определено ни изненада със завишения иск. Надявам се, че президентът Путин не знае за това тяхно действие. Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България, коментира премиерът Бойко Борисов.