Частна фирма ще строи газовата връзка с Турция

Договорите са подписани преди месец, заяви енергийният експерт Васил Филипов.

12.09.2012 | 13:11
Частна фирма ще строи газовата връзка с Турция

Частната турска фирма "Сетгаз" ще свърже газовите системи на България и Турция. Правителството е подписало преди месец без много шум договорът за изпълнение и средствата са осигурени, разкри днес по време на пресконференция енергийният експерт Васил Филипов. Планът е тръбата да стигне от българо-турската граница до Стара Загора. На въпрос на електронното издание на Bulgaria Оn Air защо до този момент никой от кабинета не е обявил за проекта, Филипов отговори, че "не е нужно всеки договор да се обявява публично". Експертът отказа да отговори и колко ще струва на държавата тръбата, както и какво количество ще се пренася. По думите на Филипов първият газ може да потече до две години.

Името на "Сетгаз" не е чуждо за енергийните среди в България. През 2009 компанията заяви намерение пред енергийното министерство да построи газова връзка между Одрин и Димитровград, по който да се пренасят годишно до един милиард кубически метра газ. Проектът предвиждаше още газопроводът да бъде построен съвместно с "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз".

Новината за изграждането идва в разрез с изказаното становище на Бойко Борисов по време на срещата си с турския премиер Реджеп Ердоган. Преди три месеца българският премиер беше категоричен, че изграждането е далеч от реалността. "Всеки, който говори нещо различно по тази тема, говори за неща от сферата на добрите пожелания, които някога може и да се случат". Енергийният министър Делян Добрев обаче не беше на същото мнение и с поредица изказвания намекваше, че проектът не оставен и "газова връзка с Босфора може и да има". Неговата прогноза беше, че до 2014 изграждането ще е факт.