Moody’s обмисля да свали рейтинга на САЩ

Поставените граници, до които може да достигне държавния дълг на страната, са вече съвсем близо, предупреждават от агенцията.

11.09.2012 | 17:49
Moody’s обмисля да свали рейтинга на САЩ

Очаква се агенция Moody’s да понижи кредитния рейтинг на САЩ от Aaa на Aa1 през 2013 година. Причината е преговорите във връзка с бюджета. Ако тези дебати доведат до възприемането на конкретни политики, които гарантират стабилизация и понижение на съотношението държавен дълг към брутен вътрешен продукт в средносрочен план, то тогава сегашният рейтинг ще бъде потвърден. Ако тези преговори обаче се провалят и не доведат до тези резултати, рейтингът на САЩ ще бъде понижен, уточняват от агенциата.

Експертите на  Moody’s признават, че е трудно на този етап да прогнозират дали Конгреса ще успее да постигне единодушие по приемливи според критериите му политики по отношение на бюджета. Ето защо негативната перспектива пред настоящия рейтинг се запазва.  

От Moody’s уточняват, че поставените към момента граници, до които може да достигне държавния дълг на САЩ, са вече съвсем близо, след което правителството ще бъде изправено пред необходимостта да намери ресурси, с които да посрещне плащанията си. Това ще разколебае пазарите и ще доведе до преразглеждане на рейтинга, пише още в съобщение на агенцията.