През юли сме харчили повече за лекарства и гориво

Ръст на търговията с компютри отчита НСИ.

11.09.2012 | 14:41
През юли сме харчили повече за лекарства и гориво

През юли българинът купува повече лекарства и горива и по-малко храна и дрехи, показват данни на Националния статистически институт.

С 1.6 % се е повишила търговията на дребно през юли тази година в сравнение със същия период на 2011. Данните на НСИ за юли отчитат ръст в търговията с компютри, лекарства и горива.

През юли сме купували с 2.4% повече лекарства и медицински стоки, спрямо месец по-рано. При компютрите повишението е с 1.5%, а при горивата с 2%.

Гражданите все по-често пазаруват онлайн, показват още данните на статистиката. В търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет се наблюдава ръст от 20% през юли 2012, спрямо същия месец на миналата година.

Пазарът на битова техника, мебели и стоки за бита се свива. Изчисленията на експертите сочат още, че при продажбите на храна, напитки и цигари също са регистрирани по-малки обороти. С 1.7% е намалението в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.3%. Според НСИ през юли тази година сме купували с 16% по-малко дрехи от същия месец на 2011.