fallback

Русия съди НЕК за 1 млрд. евро

Имаме достатъчно аргументи да смятаме, че няма никакви основания за сумата, коментира енергийният министър.

11.09.2012 | 10:49

(Обновена в 16:11)

Руската компания "Атомстройекспорт“ увеличи иска към Националната електрическа компания за не по-малко от един милиард евро заради прекратеното строителство на АЕЦ "Белене". Делото се разглежда в Международния арбитражен съд в Париж. Първият иск на Москва за 58 млн. евро беше заведен през юли 2011.

"Увеличението на иска е във връзка с това, че проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България и изтече срокът на действие на сключеното споразумение от 29.11.2006. В момента НЕК продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети", се казва в официалното съобщение на компанията.

В периода 2008-2010 компанията е направила заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, по-голямата част е готово и прието от съвместна българо-руска комисия. В момента то се намира в складове поради отказа на българската компания да го приеме. През този период беше създадена и необходимата инженерна и битова инфраструктура, напълно подготвена е и площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока, обясняват още "Атомстройекспорт".

Руската страна има право на такъв арбитраж, ние пък имаме достатъчно аргументи да смятаме, че няма никакви основания за сумата, която е цитирана, коментира енергийният министър Делян Добрев. "Има внесен иск, има и писмо до НЕК. Искът не отговаря на принципните договорки, които имахме с "Росатом" и "Атомстройекспорт". 

fallback
fallback