Бизнесът с машини за кафе и храни ще обжалва наредба на НАП

Промените в наредбата ще засегнат семейния бизнес на много българи, смята браншова асоциацията.

11.09.2012 | 09:41
Бизнесът с машини за кафе и храни ще обжалва наредба на НАП

Асоциацията, която защитава интересите на собствениците на машините за кафе и храни, смята да обжалва пред Върховния административен съд промените в наредба 18 на Националната агенция за приходите. Според документа собствениците ще бъдат задължени от 1 януари 2013 да поставят устройства за дистанционно отчитане на оборота във всяка машина.

При инсталирането на подобни фискални устройства производители на вендинг машини са изпратили писмо до българската асоциация, в което ясно подчертават, че се нарушава гаранционният срок. Всеки производител определя отварянето на машината като външно вмешателство, коментира днес в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Стойко Петков, член на Управителния съвет на Българската вендинг асоциация.

През лятото браншовото сдружение е провело няколко срещи в приходната агенция, но повечето предложения са били отхвърлени. Единственото прието предложение е машините да не издават касови бележки, каза Петков.

Прогнозата на асоциацията е, че ако наредбата влезе в сила от ноември ще бъде засегнат не само семейният бизнес на много българи, но и самите потребители. Според груби данни дневно в страната от машините се купуват до милион и половина продукти.

Всеки потребител ще се наложи да плаща между 25 и 70% по-скъпи стоки. Например, кафето ще поскъпне с десет стотинки, изчислили колегите на Стойко Петков. Що се отнася до фирмите, които разполагат с по сто машини, техните собственици ще трябва да платят по 200 лева за фискален апарат, допълнително месечна трансферна такса на мобилен оператор и още една такса за сервизно обслужване.