Европейската комисия може да получи достъп до енергийни договори

Европейският парламент обсъжда възможност Комисията да участва в преговори с трети страни.

10.09.2012 | 10:02
Европейската комисия може да получи достъп до енергийни договори

Европейската комисия ще има достъп до енергийните договори на страните-членки с държави извън общността, ако решението бъде прието на започващата днес четиридневна сесия на Европейския парламент.

Комисия ще може също така да участва в преговорите при дадено съгласие на преговарящата страна от ЕС. Мерките се правят, за да се проследи дали договорите са прозрачни и съобразени със европейското законодателство, съобщи националното радио.

Първоначалните планове били Комисията да има предварителен достъп до всички проекти на междуправителствени енергийни споразумения с държави извън Европейския съюз. Съпротивата на някои страни обаче наложила компромис, който предвижда Еврокомисията да получава документите след подписването и влизането им в сила, като се ангажира да спазва тяхната конфиденциалност.

Промените, който прави Европейският парламент стават дни, след като Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу руската корпорация "Газпром". По случая вчера се изказа и държавният глава Владимир Путин, който определи разследването "неконструктивно". "Имаме добри отношения с Европейската комисия, това не са никакви бойни действия и няма търговска война". Путин посочи, че не се случва нищо ново, тъй като и миналата година са правени обиски в офиси на "Газпром" в чужбина.