Законът за туризма ще търпи още корекции според асоциация

Вече си задаваме въпроса кога този закон ще види бял свят, заяви Любомир Попйорданов.

10.09.2012 | 08:56
Законът за туризма ще търпи още корекции според асоциация

Внесеният в парламента Закон за туризма е остарял и вероятно ще претърпи нови промени, докато е още в комисиите за обсъждане. Вече си задаваме въпроса кога този закон ще види бял свят, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията по алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Един от големите пропуски в закона е, че не е ясно как държавата ще финансира занапред вътрешния туризъм. "В момента българската национална реклама се движи благодарение на различните европейски проекти".

Друг голям недостатък на закона, по думите на Попйорданов, е неговият обем. Очаква се важният за туризма документ да бъде с обем от 80 страници. За сравнение същият закон в Хърватия е от 10 страници. Според председателят на асоциацията, за да е по-стегнат законът, много от текстовете е можело да минат като наредби или нормативни актове.

По време на обсъждането Министерството на икономиката е предложило учредяването на единен орган, под формата на държавно предприятие, което да разглежда постъпилите предложения на многото сдружения в сектора и от тях да направи единна визия за бъдещето на туризма. Идеята обаче не се е харесала на Министерството на финансите. "В момента държавата е изпаднала в ролята на воайор, стои и отстрани гледа какво става в сектора".