Хотелиерите очакват добър зимен сезон

Браншът ще привлича още чужди туристи през октомври с културни прояви.

09.09.2012 | 11:39
Хотелиерите очакват добър зимен сезон

Хотелиерите очакват добър зимен туристически сезон и по-успешен в сравнение с 2011. Записванията са започнали още юни. Преди това обаче браншът за първи път официално ще направи есенен културен сезон. Официалното откриване е на 13 октомври в Несебър, коментира днес за "Фокус" председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. "Чужденците ще могат да се насладят на театрални, оперни и балетни премиери. Почти всички български общини са включили в техните културни календари празници, свързани, както с традициите и обичаите на България, така и с нововъзникнали туристически атракции, фестивали и карнавали".

Миналата година, поради тежките снежни условия, за десетина дни бяха затрудни пътуванията към зимните курорти. Подобна беше обстановката в Сърбия и Румъния, където също беше обявено бедствено положение. Като цяло това се отрази в намаляване на броя на посещенията главно в края на януари и през месец февруари, каза още експертът. 

Летният туристически сезон по думите на Драганов е протекъл спокойно с изключение на атентата в Бургас.

Според националната статистика през юли страната ни са посетили 1 682 900 чужденци, което е с над 50% повече в сравнение с юни 2012 и с 4.5 на сто над нивото от седмия месец на 2011 година. България е била предпочитана дестинация за граждани на Гърция, Италия и Франция, Украйна и Русия.