Нова комисия ще следи работата на ДКЕВР

Създаването на звеното е безсмислено, защото само ще "съзерцава" без да излиза с решения, смята опозицията.

05.09.2012 | 14:13
Нова комисия ще следи работата на ДКЕВР

Нова комисия ще следи работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), решиха днес депутатите. Идеята за създаването е на премиера и възникна след драстичния скок на тока с 13 вместо с 10 процента през юли.

В новото звено няма да има мнозинство, а ще бъдат включени равен брой представители от всички парламентарни партии, обясни в началото на лятото енергийният министър Делян Добрев. Точната численост ще стане ясна, едва след обнародването в Държавен вестник.

От опозицията категорично се противопоставиха на идеята за създаването, защото нямало да има никакъв ефект. "Новото звено няма да има никакви правомощия, не може да излиза с решения, а само публично ще обявява какво е приел регулаторът. ГЕРБ създава орган, който само ще съзерцава, нещо като PR-агенция, ама от парламента", коментира по време на дебата бившият енергиен министър Петър Димитров. Според него, по-голям контрол ще има, ако след поправка в Закона за енергетиката, енергийният регулатор се избира пряко от парламента.

В този вид комисията няма никакви правомощия, смята и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Неговото предложение е новото звено да следи работата не само на ДКЕВР, но и на КРС и КЗК, защото и там не са малко проблемите. "Ако утре възникне спор за цените на мобилните оператори, нова комисия ли ще създадете".

Другото предложение на Димитров е още от сега да е ясно докаква степен юристите на парламентарните партии ще могат да боравят със събраната класифицирана информация. "Ако им бъде забранено, тогава се поставя под съмнение прозрачността в работата на комисията".