От днес дирекцията по туризъм ще взема решенията в Пловдив

Кабинетът има идея да направи фонд за археологически обекти и крепости.

03.09.2012 | 08:42
От днес дирекцията по туризъм ще взема решенията в Пловдив

(Обновена в 11:50)

14 души от дирекцията по туризъм към Министерството на икономиката и енергетиката, заедно със заместник-министъра Иво Маринов, ще изпълняват от днес служебните си задължения в Пловдив. Прехвърлянето на структурата от София е част от програмата на правителството за децентрализация на институциите.

На служителите са осигурени общински жилища, за които ще плащат месечен наем от 40-50 лева. Чиновниците сами ще си обзавеждат квартирите.

Новата сграда на дирекцията се намира в близост до Римския стадион. За ремонта държавата е похарчила близо 200 хиляди лева.

"От преместването ще спечели не само Пловдив, но и цялата държава, тъй като идеята е да се създаде един дългогодишен туристически продукт, а не летен и зимен туризъм", съобщи тази сутрин ресорният министър Делян Добрев при посещението си в града.

Кабинетът има идея догодина да направи фонд за подпомагане на археологически обекти и възстановяване на крепости. Част от концесионните възнаграждения ще бъдат заделени във фонда, разкри министърът.

Плановете на вицепремиера Симеон Дянков са да прехвърли още администрацията на Агенция "Митници" в Русе. Няколко служители от централата обаче са твърдо против това решение. Българската стопанска камара също мисли, че политиката по преместване на чиновници е обречена на провал. "Считаме, че в ерата на комуникациите и цифровизацията физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм, а това прави аргумента за географска близост на администрацията с бизнеса и гражданите несъстоятелен".