Делян Добрев: За първи път ще търсим нефт и газ в Южна България

Проучването ще продължи около две години и ще струва 7 милиона евро.

02.09.2012 | 14:50
Делян Добрев: За първи път ще търсим нефт и газ в Южна България

В продължение на две години в района на Южна България ще бъдат правени проучвания за находища на конвенционален газ и нефт, съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.  Обект на проучванията ще бъдат общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец, които попадат в разположения на територията на три държави – България, Гърция и Турция, нефтогазов басейн. В турската част вече са открити 24 газови и 3 нефтени находища, което дава надежда, че такива могат да бъдат намерени и на наша територия, отбеляза енергийният министър.

Проучванията ще бъдат правени на дълбочина 1 500 метра по така наречения „вибрационен метод”, чрез който ще бъде установен съставът на скалите без да е необходимо да се сондира. Кметът на Свиленград Георги Манолов подчерта, че няма риск за околната среда.

Концесионерът ще плати около 7 милиона евро за проучванията, а добивът може да започне най-рано след четири години.

Също днес изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов заяви пред БНР, че България може да си осигури газова независимост, ако бъдат постигнати разчетите от предпроектните проучвания в находището "Хан Аспарух”. Андонов подчерта, че ако започналите сондажи докажат в следващите 4-5 години предварителните прогнози, България ще си осигури  пълна независимост от доставките на газ през и към страната за 25- 30 години напред.