Световните цени на храните са се увеличили с 10% само за месец

От юни до юли цената на царевицата и пшеницата нарасна с 25%, показва анализ.

31.08.2012 | 13:45
Световните цени на храните са се увеличили с 10% само за месец

Световните цени на храните са се покачили с 10% през юли, след като сушата се отрази зле на зърнената реколта в САЩ и Източна Европа, обяви Световната банка. В становището си институцията призовава правителствата да помислят за програми, които да защитят най-силно засегнатите от тези процеси, предаде Reuters.

От юни до юли цената на царевицата и пшеницата нарасна с 25%, на соята - със 17 на сто. Единствено цената на ориза се е понижила с 4 на сто, показват данните на банката.

"Не можем да позволим тези исторически рекорди при цените да се превърнат в застрашаваща живота опасност за семействата, които ще се наложи да спрат децата си от училище, за да им осигурят храна", коментира президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Според експертите не се очаква повторение на ситуацията от 2008 година, когато цените на храните рязко се вдигнаха и доведоха до размирици в някои части на света. 

Те обаче посочват, че негативните фактори като прекомерен износ и природни бедствия, които унищожават реколтата. Високите цени  на енергията може да причинят допълнително поскъпване при зърното, уточняват още от Световната банка.