fallback

Пристанищата в Лом и Несебър ще бъдат отдадени на концесия

Частниците ще стопанисват терминалите 35 години.

29.08.2012 | 16:12

Пристанищните терминали в Лом и Несебър ще бъдат отдадени на концесия за 35 години, реши днес кабинетът. Новият собственик на порта в Несебър ще трябва да направи инвестиции през първите десет години за 680 000 лева без ДДС и поне 2.18 млн. лева за целия срок на концесията.

Бъдещият стопанин на пристанищния терминал в Лом ще трябва да инвестира за първите четири години не по-малко от 6.3 млн. лева и над 16 милиона до края на договора.

За концесия се подготвят още пристанищата във Варна, Бургас, Видин, Русе и Лом, обяви през юни транспортният министър Ивайло. Наред с това се работело и по търсенето на частни инвеститори за летищата в Русе, Пловдив и Горна Оряховица.

По неофициална информация интерес към порта в Несебър има бизнесменът Кирил Домусчиев. През 2011 свързано с него дружество взе 70% от акциите на "Български морски флот" срещу 440 млн. лева, а малко по-късно получи на концесия част от пристанище Бургас.

Интерес към порта в Лом са заявили австрийски компании, по данни на Министерството на транспорта. За пристанището в Лом това ще бъде трети опит да се отдаде на концесия, след като първите два се провалиха.

За три години правителството на ГЕРБ успя да направи само една успешна процедура по отдаване на пристанищата на концесия. Става дума за двата терминала за насипни товари – стария и новия на пристанище Бургас. Без конкуренция "Български морски флот" на Кирил Домусчиев спечели надпреварата. Другите кандидати закупили документи за участие се отказаха да подадат оферти.

fallback
fallback