До 6 месеца трябва да започне строежът на газовата връзка с Гърция

Преговорите по новия договор за руски газ не са приключили, каза енергийният министър.

29.08.2012 | 09:01
До 6 месеца трябва да започне строежът на газовата връзка с Гърция

До шест месеца трябва да започне строежът на газовата връзка с Гърция, съобщи тази сутрин по националната телевизия министърът на икономиката Делян Добрев. В началото на месеца той направи официална първа копка за строежа на тръбата и към Румъния. Прогнозите са, че първият газ от северната съседка трябва да потече през март 2013, а на пълна мощност газопроводът ще бъде пуснат в края на май

Енергийният министър за пореден път подчерта, че приоритет на този кабинет е да изгради газовите връзки със съседните страни и да търси местен добив, по-този начин страната ще се откъсне от монополното влияние на "Газпром".

Що се отнася до проведената среща във Варна с вицепрезидента на руската корпорация, Добрев разкри, че вече е факт 11-процентната отстъпка, която България ще получи за закупения руския газ. Точната сума на отстъпката ще стане ясна в края на декември. Предварителните очаквания са около 115 млн. долара. Все пак, всичко зависи колко количества ще закупи "Булгаргаз" следващите месеци. Напоследък българският доставчик се е ограничава да нагнетява газ в Чирен заради финансовите трудности, обясни министърът.

Преговорите по новият договор за доставките на руски газ все още не са приключили. Нашето искане е той да бъде за по-кратък период, да купуваме директно от „Газпром експорт“ без посредници, както и да бъде включена клауза при по-изгодни условия да купуваме и от други доставчици, разкри Добрев. Договорът трябва да бъде подписан най-късно до 15 ноември, когато българското правителство окончателно ще парафира инвестиционното споразумение за "Южен поток". Според министъра обаче двата договора по никакъв начин не били обвързани.