Японското правителство с първа негативна прогноза от 10 месеца насам

Причините са забавеният ръст на икономиката зад граница и резките колебания на финансовите пазари.

28.08.2012 | 15:19
Японското правителство с първа негативна прогноза от 10 месеца насам

За първи път от 10 месеца насам Японското правителство занижи прогнозата си за икономиката на страната, съобщи Bloomberg. От месечния обзор на правителството става ясно, че рискът около японската икономика са формира от „продължаващото забавяне на ръста на икономиката зад граница и на резките колебания на финансовите пазари“. Управляващите Страната на изгряващото слънце влошиха прогнозите си за динамиката на потребителските разходи, жилищното строителство, износа, вноса и промишленото производство, но подобриха очакванията си за пазара на труда.

„Японската икономика се намира на пътя на умерен подем, отчасти заради възстановяването след природното бедствие от 2011,“ става ясно от правителственото съобщение.

Бъдещата кредитно-монетарната политика на страната предстои да бъде определена на насроченото за 18 и 19 септември редовно заседание на Централната банка на Япония. Не по-рано от октомври ще бъде обсъден въпросът за отпускане на нови финансови стимули, коментират експерти.   

Според анализаторите на JPMorgan Securities Japan Co. БВП на Япония ще се свие с 0.3% на годишна база през второто тримесечие на 2012. От BNP Paribas очакват спад от 0.9%. Потърсените за коментар от Bloomberg икономисти залагат на среден ръст от около 1% за цитирания период.

Японското правителство очаква влошаване на показателите за икономиките на САЩ, Европа, Китай и останалите азиатски страни с изключение на Индия.