Westinghouse ще консултира България за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Предложената цена е 999 500 евро, или 16% по-ниска от първоначално заложената.

27.08.2012 | 15:09
Westinghouse ще консултира  България за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Американската компания Westinghouse ще направи предпроектното проучване за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи днес на пресконференция енергийният министър Делян Добрев. Освен американците още четири компании са подали оферти - френската Areva, японската Mitsubishi, австралийската Worley Parsons и българската "Риск инженеринг". Конкурсът беше спечелен от Westinghouse при предложена цена от 999 500 евро. Цената е 16% по-ниска от първоначално заложената, припомни министърът на икономиката Делян Добрев. По предварителен план изготвянето на анализа ще отнеме между 7 и 9 месеца.

През другата седмица ще стане ясно и коя фирма ще прави геоложкото проучване на терена, съобщи още Добрев, но не пожела да разкрие колко са кандидатите. "Работата на оценителната комисия все още не е приключила, затова не искам да влизам в подробности". За проучванията ще са необходими допълнително 7 млн. лева, които ще бъдат осигурени от бюджета на атомната централа.

В началото на септември трябва да започне изготвянето на задължителната Оценка за въздействието на околната среда. Площадката трябва да бъде избрана пролетта на 2013.

Държавата реши да строи седми блок в края на март, след като се отказа от изграждането на АЕЦ "Белене". Идеята на управляващите е да се използва закупеният руски реактор. През пролетта от "Росатом" признаха, че са получили от българското правителство покана да участват в строежа и вече се подготвяли "сериозно" за новия проект.