До края на месеца влизат нови мерки за стабилизиране на БДЖ

Компанията отчита 10 млн. лева загуба за седемте месеца на 2012.

26.08.2012 | 12:27
До края на месеца влизат нови мерки за стабилизиране на БДЖ

До края на месеца ще влязат нови мерки в плана за стабилизиране на БДЖ. Най-вероятно това ще бъде последната актуализация. "Очакваме Министерствата на транспорта и на финансите да подкрепят новите мерки, които ще предложим", заяви днес в интервю за "Фокус" новият шеф на холдинга Велик Занчев, който тази седмица пое поста от подалия оставка Йордан Недев. В какво ще се състоят промените, той не пожела да разкрие.

Финансовият резултат за първите седем месеца на годината показва, че холдингът е на загуба от около 10 милиона лева. За сравнение през същия период на миналата година загубата е била 23 милиона. Намалихме загубите, защото свихме разходите и оптимизирахме дейностите, обясни Занчев.

Този месец железницата е получила полагащата се месечна държавна субсидия в размер на 13 милиона лева. За миналия обаче парите все още не са преведени и предстоят разговори с финансовия министър Симеон Дянков, каза още Велик Занчев."Занапред е ясно, че ще си получаваме субсидията. Въпросът е кога ще получим сумата за юли". Субсидията беше временно спряна от вицепремиера заради стар заем на БДЖ от 1995.

"БДЖ не може да остане в държавни ръце, защото със смяната на властта, се сменят и интересите. Дружеството трябва да бъде час по-скоро приватизирано. Моето лично мнение, въпреки че нямам никаква облага от това нещо, е, че дори може наистина да се подари на някого. Абсурдно е това, което се случва в момента там", коментира за националното радио бившият изпълнителен директор на Йордан НедевСпоред него държавата нищо не прави БДЖ да привлече кандидати за приватизация. "А състоянието на железниците е по-добро, отколкото преди една година".