ВЕИ проекти са обявени за продажба

Седем "зелени централи" се продават заради по-ниската изкупна цена на тока.

23.08.2012 | 15:13
ВЕИ проекти са обявени за продажба

Инвеститори са започнали активно да продават работещи обекти във ВЕИ сектора, след като през юни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране драстично намали изкупната цена на зеления ток.

В момента за продажба е обявена една вятърна централа, четири фотоволтаични- и два ВЕЦ-а, разкри за електронното издание на Bulgaria On Air бившият председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков, но не пожела да уточни в коя част на страната са обектите, както и тяхната мощност.

Централите са обявени за продажба заради липсата на стабилна бизнес среда в сектора и индикациите от страна на кабинета, че ще ограничи инвестициите в този тип проекти, смятат браншови организации. Преди дни пък енергийният министър Делян Добрев обяви, че от есента се готви ново намаление на изкупната цена с още 30%.

От началото на годината досега за продажба чрез агенциите за имоти са предложени 124 индустриални обекта, като очакванията са до края на годината техният брой да нарасне двойно, прогнозира Владиков.