Франция облекчава ограниченията за работа на българи

Правителството ще разшири списъка с професиите, които нашите работници може да упражняват.

23.08.2012 | 11:57
Франция облекчава ограниченията за работа на българи

Франция ще улесни достъпа на българи и румънци до пазара на труда, решил кабинетът снощи по време на извънредно заседание. Управляващата социалистическа партия е взела решение да премахне таксата от 300 евро, която плащат френските работодатели за наемането на работници от двете страни, съобщи агенция France 24 като цитира изказване на министъра на жилищното строителство Сесил Дюфло. Наред с това ще бъде разширен списъкът с професиите, които могат да упражняват българите и румънците в страната.

Правителството ще продължи да премахва нелегалните гета, решили още министрите. По данни на партията "Зелените" в околностите на Париж има около 15 000 български и румънски роми, а от бюджета се отделяли годишно по шест милиона евро за тяхното екстрадиране. "Отпадането на ограниченията няма да влоши повече ситуацията. Предпочитам тези хора да могат да сключват трудов договор и да внасят осигурителни вноски в социалната система", коментира преди месец сенаторът от зелената партия Алин Аршембо.

Френският министър-председател Жан-Марк Еро заяви вчера, че подкрепя развитие по въпроса за временните мерки на Евросъюза, които ограничаваха до края на 2013 година достъпа до трудовия пазар на страната.