Държавата е отпуснала 12 млн. лева за ремонти в Перник

Следващите месеци предстои още много работа, заяви Томислав Дончев.

23.08.2012 | 10:17
Държавата е отпуснала 12 млн. лева за ремонти в Перник

Държавата е отпуснала на област Перник до този момент не по-малко от 12 милиона лева за възстановяване на щетите от земетресението през май. Предстои обаче още много работа по инфраструктурата, заяви тази сутрин за националното радио министърът по усвояване на фондовете от Европейския съюз Томислав Дончев.

От вчера, по разпореждане на премиера, министърът е командирован за два месеца в миньорската община, където ще следи отблизо как се усвояват отпуснатите средства. Решението на Борисов да изпрати Дончев дойде след сигнал на общински съветници от ГЕРБ, че кметът Росица Янакиева e похарчила неправомерно близо три милиона лева за козметични ремонти за общински сгради вместо за спешни укрепителни дейности.

"Две конкретни цели гоня – едната училищата да са ремонтирани до 15 септември, а другата - да няма перничанин без покрив на главата през зимата. Разчитам на хората от сформирания Инициативен комитет да ме информират за всички нерешени проблеми".

До момента са подадени 8507 молби, като от тях са разгледани едва 288. Оценителната комисия е отказала помощ на 94 души без да даде обяснение, каза Валентин Пешев от Инициативния комитет. В отговор Дончев поясни, че приоритет за комисията ще бъдат семействата, чиито жилища са разрушени или опасни за обитаване.