Индустриалният туризъм може да бъде доходоносна атракция

Между 8% и 10% са очакваните приходи от специализираните забележителности.

21.08.2012 | 14:19
Индустриалният туризъм може да бъде доходоносна атракция

При очакван ръст на приходите в туристическия бранш между 4% и 6 % и средна заетост на легловата база около 30%, това дава възможност са развитие на отрасъла в пъти. Един от начините да се постигнат по-високи постъпления е с развитието на все още слабо популярния индустриален туризъм, твърди директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него само от този вид атракция, общите приходи в отрасъла могат да бъдат повишени с между 8% и 10%.

Обектите за индустриален туризъм могат да се използват целогодишно, което е в съответствие с намеренията на ресорния заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Иво Маринов, България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Още през 1956 започват организираните пътувания в стъкларските заводи в Съединените американски щати.

Използването на българското индустриално наследство за целите на туризма тепърва предстои, убеден е Драганов. Възможни обекти за такава дейност биха могли да бъдат „Кремиковци”, „Захарна фабрика” в София, завод „Стомана” в Перник, централната част на Димитровград, както и столичният хладилен завод. Тук могат да се организират специализирани изложби, които да привличат все повече посетители, убеден е експертът.