Гърция е одобрила спестяването на 10.8 млрд. евро?

Атина е все по-близо до получаването на поредния спасителен транш.

18.08.2012 | 12:06
Гърция е одобрила спестяването на 10.8 млрд. евро?

Гърция се доближава все повече до реализирането на съкращенията, за които настояват кредиторите на страната в замяна на финансова помощ. Атина е одобрила спестяването на 10.8 млрд. бюджетни средства, твърди правителствен служител, цитиран от Reuters. Общият размер на исканите съкращения е 11.5 млрд. евро.

Пълното одобрение на мерките за икономии в периода 2013-2015 е ключово за положителната оценка на кредиторите, които ще посетят Гърция следващия месец, за да се произнесат окончателно дали ще продължат да превеждат средства на задлъжнялата страна.

На прав път сме. Мерките, с които ще бъдат спестени 10.8 млрд. евро бяха очертани”, твърди служителят на финансовото министерство. Той е направил изказването си след среща с представители на кабинета, без да уточнява откъде ще дойдат икономиите. Очаква се разговорите да продължат в понеделник.

Оглавяваната от консерваторите коалиция  успя да се споразумее за рестрикциите. Въпреки това обаче, разногласия е имало по конкретни стъпки за икономии, свързани със заплатите на държавните чиновници, пенсиите, както и съкращаването на до 40 000 служители от публичния сектор.

Финално мерките трябва да се одобрят от трите партии в управляващата коалиция, а след това и от тройката кредитори – ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Съдбата на Гърция е силно зависима от поредния спасителен транш от 130 млрд. долара, договорен през март, за да може да изплаща заплати в държавния сектор, пенсии и други текущи разходи.

Следващата седмица премиерът Андонис Самарас ще проведе първата си среща с европейските лидери, откакто пое поста, в опит да ги убеди, че Гърция ще спази обещанията си за допълнителни бюджетни съкращения.

Очаква се Самарас да постави искането мерките за икономии да бъдат разсрочени в рамките на четири, а не на две години, за да се смекчи ефектът им върху населението.