Българите плащали по 12 лева за ВЕИ месечно

300 млн. лева годишно ще струват присъединените от ГЕРБ мощности, твърдят социалистите.

17.08.2012 | 16:55
Българите плащали по 12 лева за ВЕИ месечно

За последните три години към електропреносната мрежа са въведени десет пъти повече ВЕИ мощности в сравнение с мандата на предишното правителство, коментира днес на пресконференция бившият заместник-министър на икономиката Явор Куюмджиев. "Това означава, че към сметката на всеки българин се начисляват месечно допълнително по 12 лева за ВЕИ или 300 милиона лева годишно ще ни струват присъединените от  ГЕРБ мощности".

Социалистите разполагали с информация, че за периода 1 юли 2011 – 30 юни 2012 са пуснати в експлоатация 265 мегавата слънчеви паркове.

Цената на тока ще скочи най-малко с нови 5% заради присъединените зелени мощности от 1 юли, прогнозира вчера в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът от Българския енергиен форум Петър Иванов.

От бранша обаче настояват да се увеличи делът на зелените централи, а правителството да се откаже от идеята да ограничава инвестициите в сектора. В началото на годината енергийният министър обяви, че тази мярка се предприема тъй като страната щяла предсрочно да изпълни целта на Брюксел – 16% дял на зелена енергия.

Методиките за определяне на количествата ток от ВЕИ не са прозрачни и има сериозно разминаване между разчетите на бизнеса и на държавата, коментира Велизар Киряков от Асоциацията на производителите на екологична енергия. Според бранша в момента делът на зелената енергия е 9.8% от общата произведена енергия, а данните на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране сочели дял от 12.6%.