Бензинът в Гърция достигна цена от 2 евро за литър

В началото на седмицата най-ниската цена на горивото в цялата страна бе 1 669 евро.

15.08.2012 | 17:44
Бензинът в Гърция достигна цена от 2 евро за литър

Безоловният бензин вече струва две евро по курортите в Гърция, съобщават гръцките вестници. Литър бензин в туристическите райони на южната ни съседка се предлага от 1.904 до 1.995 евро.

В началото на седмицата най-ниската цена на бензина в цялата страна бе 1 669 евро за литър, средната се движеше до 1.786 евро, а най-високата - до 1.995 евро за литър.

На фона на скока на цените изданията предупреждават, че данъчните са погнали длъжници по островите. Проверките са показали, че в някои райони на страната нарушителите са стигнали до сто процента. Най-много данъчни нарушения са установени на островите Левкада, Евбея, Родос и Закинтос.

Борбата с данъчните измами е централен елемент в спасителното споразумение на Гърция с външните кредитори от ЕС и МВФ. Миналата седмица статистиката отчете дупка в приходната част на държавния бюджет на Гърция на стойност 2.4 млрд. евро за седемте месеца на тази година.

Смята се, че дефицитът се дължи на закъснелите постъпления от данъците върху доходите, както и на удължения  срок за подаване на данъчните декларации.