Австралия окончателно забрани цигарените марки

От декември тази година цигарите в страната ще се продават в еднакви зелени кутии, независимо от производителя.

15.08.2012 | 09:50
Австралия окончателно забрани цигарените марки

Австралийците занапред ще си купуват цигари без търговски марки върху кутиите, след като и върховният съд отхвърли жалбата на големите цигарени компании срещу новия закон. British American Tobacco, Imperial Tobacco, Philip Morris и Japan Tobacco оспорваха закона като противоконституционен, тъй като нарушавал правата им върху интелектуална собственост. Върховните съдии обаче не приеха тезата им.

Новият австралийски закон предвижда от този декември всички цигари, независимо от производителя, да се продават в еднакви маслиновозелени кутии, като вместо марката върху тях ще се изписват предупреждения за здравните вреди от тютюна. Името на производителя ще се указва с дребен шрифт в долната част на кутиите.

Австралия е първата страна в света, която прие подобен закон в съответствие с последните препоръки на Световната здравна организация. Целта на заличаването на марките от кутиите е да се спре масираната реклама, която цигарените компании правят на продуктите си. Няколко държави, сред които Великобритания, Канада и Индия, подготвят сходни мерки.