Изкупната цена на зеления ток пада с 30% от есента?

Плановете са токът от слънце да се купува по 160 лева за мегават, а от вятър – 140, разкри енергийният министър.

14.08.2012 | 09:00
Изкупната цена на зеления ток пада с 30% от есента?

Изкупната цена на електроенергията, произведена от слънчеви и вятърни централи може да бъде намалена с 30 процента през септември, съобщи тази сутрин по TV 7 енергийният министър Делян Добрев. Плановете са токът от слънчевите централи да се купува по 160 лева за мегават, а от вятърните – по 140.

Това е второто поевтиняване на зелената енергия това лято, след като юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали цените с близо 50 процента. В доклада на регулатора цената на малките слънчеви централи (до 30 киловатпика) падна от 726 на 398  лева за мегаватчас с ДДС, а на същите над 200 киловатпика поевтиняването е от 583 на 284 лева на мегаватчас.

Решението предизвика бурни протести от страна на браншовите асоциации. Според тях допълнителното намаляване на тока ще отблъсне инвеститорите за години напред.

Въпреки недоволството от страна на бизнеса, държавата в лицето на енергийното министерство, е твърдо решена с политиката за ограничаване на инвестициите във ВЕИ, тъй като предсрочно ще изпълни целта на Брюксел – 16% дял на зелена енергия.

Последните промени в Закона за енергетиката, приети от парламента в началото на лятото, позволиха на  ДКЕВР да променя цените на тока от ВЕИ повече от един път годишно, а за битовия ток регламентът  остава непроменен – веднъж през юли.