Германия може да блокира финансирането за Гърция

Ако Атина не изпълни исканията на кредиторите, може да не получи следващия спасителен транш.

13.08.2012 | 15:22
Германия може да блокира финансирането за Гърция

Германия ще блокира всякакво по-нататъшно финансиране за Гърция, ако Атина се провали в изпълнението на поставените от кредиторите й цели.

Това ще се случи, дори ако други държави подкрепят допълнителна помощ за страната, пише британският “Telegraph”.

Заместник-председателят на консервативния парламентарен блок на канцлера Ангела Меркел - Михаел Фукс, заяви пред всекидневника Handelsblatt, че Берлин има готовност да наложи вето, ако постигнатите от Гърция резултати не са задоволителни. Европейски фонд за финансова стабилност (EФФС) позволява на Берлин да постави вето на даваната на Гърция помощ.

Дори „чашата да е наполовина пълна, това няма да е достатъчно за нов спасителен пакет”, коментира Фукс. Германия не може и няма да се съгласи на подобен компромис, допълва той.

Най-голямата икономика в Европа изчаква доклада за Гърция, който се подготвя от Тройката. Той най-вероятно ще е готов в средата на септември и ще е решаващ за това дали Атина ще получи по-нататъшна помощ в размер на 31.5 млрд. евро от спасителните фондове.

Същевременно гръцкото правителство, под натиска на международните кредитори, е на път отново да извърши големи съкращения на работници в държавната администрация, съобщават международните агенции. В резултат на това Атина отново пое ангажимент да съкрати 150 000 работни места в публичния сектор до 2015, което е около 20% от целия административен апарат.

Безработицата в страната достигна нас 23%. Най-сериозен е проблемът при младите хора между 15 и 24 години, където незаети са 54.9%.

През второто тримесечие на годината икономиката на Гърция се е свила с 6.2% на годишна база, което допълнително усложнява задачата на коалиционното правителство да постигне заложените фискални цели.