Motorola изхвърля една пета от работниците си

Компанията ще намали с 30% офисите си по света като част от плана за преструктуриране на новия собственик Google.

13.08.2012 | 13:56
Motorola изхвърля една пета от работниците си

Motorola, някогашният лидер на пазара за мобилни телефони, ще съкрати една пета от служителите си, или над 4000 души, и ще затвори около една трета от офисите си по цял свят. Драстичните мерки са част от реорганизацията на закъсалата компания, наложена от новия собственик Google. Интернет-гигантът придоби Motorola през май на цена 12.5 милиарда долара.

По-голямата част от съкращенията ще са извън САЩ, съобщи The New York Times. Плановете за преструктуриране предвиждат компанията да се насочи към високия ценови сегмент, като заложи на разработването на новаторски телефони с изкуствен интелект, сензори за движение, първокласни камери и дълтограйни батерии.

Motorola, пионер в този бизнес и пазарен лидер в продължение на над десетилетие, позагуби позиции още с подема на Nokia през 90-те, а с появата на IPhone и смартфоните съвсем изостана. В 14 от последните 16 тримесечия компанията отчиташе нетна загуба.

Google наскоро потдвърди, че покупката на Motorola е продиктувана най-вече от интерес към множеството патенти на компанията. Интернет-гигантът увери, че няма да я третира по различен начин от останалите производители, които ползват платформата й Android (начело със Samsung).

Сегашната пазарна ситуация обаче не изглежда твърде оптимистична за плановете на Motorola. Двата гиганта Apple и Samsung държат над две трети от продажбите на смартфони и 90% от печалбите в този сегмент. Останалите им конкуренти – Motorola, Nokia, Sony, LG, RIM (производителят на Blackberry) и HTC – водят борба помежду си за останалите 10%. В последното тримесечие всички те, с изключение на HTC, отчетоха нетна загуба.