Японската икономика се забави до 0.3% през второто тримесечие

Слабото вътрешно потребление и силната йена са сред водещите причини за неудовлетворителния ръст.

13.08.2012 | 10:58
Японската икономика се забави до 0.3% през второто тримесечие

Японската икономика забави ръст през второто тримесечие в резултат на понижения износ към Европа и спада във вътрешното потребление.  Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с едва 0.3% спрямо предходните три месеца, съобщи BBC. Ръстът на икономиката през първите три месеца е бил с около 1% по-висок. На годишна база икономиката се е повишила с около 1.4%. Анализаторите предупреждават, че японската икономика ще се забави през следващите месеци на фона на несигурността в глобален мащаб.

Причините за забавянето на икономиката в Страната на Изгряващото слънце са няколко. На първо място това е слабото възстановяване на американската икономика и продължаващата криза в еврозоната-двата от най-големите пазара за износ на японски стоки. Силната японска валута допълнително усложнява ситуацията с експортно ориентираните компании като повишава цената на изнасяните стоки.

От друга страна, управляващите трудно успяват да стимулират вътрешното потребление до нива, които да компенсират спада на чуждестранните продажби. Разходите на домакинствата и частното потребление са се повишили с около 0.1% в рамките на разглеждания период, което е спад от 1.2% спрямо първите три месеца на годината.