Гръцки банков шеф си прехвърлил спестяванията в Англия

Теодорос Пандалакис инвестирал 8 млн. евро на Острова седмици преди банкрута на банката му.

06.08.2012 | 14:14
Гръцки банков шеф си прехвърлил спестяванията в Англия

Пресен скандал разтърси гръцкия финансов свят, след като се разбра, че шефът на една от големите държавни банки в страната прехвърлил личните си спестявания във Великобритания. Теодорос Пандалакис, доскорошният главен изпълнителен директор на ATEbank, инвестирал 8 млн. евро от личното си състояние на Острова броени седмици, преди кредитната институция да изпадне в несъстоятелност.

Пандалакис категорично отрече да е направил нещо нередно и подчерта, че е декларирал транзакцията миналата година и е платил дължимите данъци. Бившият банкер добави, че е на почивка и че няма да коментира повече, докато не се върне в Атина.

Десетки заможни гърци, включително банкери и политици, са прехвърлили парите си от Гърция във Великобритания в последните три години, най-вече в недвижими имоти.

"Никой не казва, че Пандалакис е изпратил тези средства незаконно... Но явно има етичен пролем, защото той го е направил, докато е работел за държавна банка във време на тежка криза", коментира гръцки банкер, пожелал анонимност, пред The Financial Times.

Пандалакис се оттегли от поста си в ATEbank миналия месец, когато по-добрата част от активите й бяха купени от Piraeus Bank за 95 млн. евро. Той яростно оспорваше решението на правителството да приватизира банката, настоявайки, че една финансова инжекция от държавата на стойност 4.6 млрд. евро ще я оздрави.

Против приватизацията бе и лидерът на радикалите от Syriza Алексис Ципрас, който окачестви сделката като "грандиозен грабеж". Ципрас добави, че ако той е на власт, ще отмени продажбата, която облагодетелствала "само банкрутиралите частни банкери".

В края на август Пандалакис така или иначе ще бъде разпитван от специална комисия към гръцкия парламент заради съмнителни заеми за над 150 млн. евро, отпуснати от банката му на управляващите партии "Нова демокрация" и ПАСОК. При управлението на Пандалакис заемите не били обслужвани, показва разследването.