Авиопревозвачи се подготвят за излизането на Испания от еврозоната

Международната компания IAG разработва кризисен план.

04.08.2012 | 16:45
Авиопревозвачи се подготвят за излизането на Испания от еврозоната

Международният консорциум  IAG подготвя кризисен план за действие, ако Испания напусне еврозоната. Авиокомпанията, обединяваща испанската Iberia и британската British Airways, разработва резервна пътна карта, в която да отрази как евентуално излизане на Испания от еврозоната ще се отрази на бизнеса й. Екипът от кризисната група ще се среща на всеки две седмици, съобщи The Wall Street Journal.

„Рисковете пред авиокомпании са от най-различно естество, като лошо време, тероризъм, стачки. В този смисъл ние винаги подготвяме резервен план,” коментира главният изпълнителен директор на  IAG Уили Уолш. Според него Испания все пак ще се справи с проблемите си и ще остане в еврозоната.

Испанската компания Iberia, част от IAG, формира около 27% от приходите на авиокомпанията, половината от които идват от Испания. Друга малка част от приходите се формират от маршрути от и към Испания и други проблеми европейски страни като Италия, Гърция и Португалия. Финансовите резултати на IAG в Испания рязко се понижиха през последната година, заради рецесията в страната, а Iberia беше на загуба през първата половина на 2011.
Преди ден испанският премиер Мариано Рахой загатна, че страната може да потърси външна спасителна помощ, за да се справи със задълбочаващата се финансова криза.