Goldman Sachs ще печели и от затворите

Банката реши да инвестира 9.6 млн. долара в новаторски социални облигации.

03.08.2012 | 15:36
Goldman Sachs ще печели и от затворите

Финансовият гигант Goldman Sachs има необичаен нов проект – банката ще инвестира 9.6 млн. долара в рехабилитационна програма за затворниците от печално известния нюйоркски затвор на остров Райкърс. Компанията се надява не само да си върне вложението, но и да реализира значителна печалба, убеждавайки затворниците да обърнат нова страница в живота си.

Странното на пръв поглед решение е следствие от нов проект на местните власти, обявен в четвъртък от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Райкърс ще е първото поправително заведение в САЩ, което ще въведе новаторските облигации за социален ефект (Social Impact Bonds). Измислени във Великобритания преди няколко години, тези специфични инструменти окуражават частни компании да инвестират в обществени проекти, които могат да донесат социални ползи и да намалят държавните разходи. Когато този ефект се случи, държавата изкупува т.нар. "облигации".

Goldman Sachs ще налее своите 9.6 млн. долара в четиригодишна програма, целяща да намали броя на повторните провинения сред млади затворници, освободени от Райкърс.

Рецидивизмът сред младежите е сред основните проблеми на Ню Йорк - 50% от затворниците между 16 и 18 години се връщат зад решетките в рамките на година след първото си освобождаване.

Ако програмата успее да намали повторните провинения с повече от 10%, печалбата на банката може да достигне 2.1 млн. долара. Ако обаче не постигне този резултат, загубите ще са около 2.4 милиона.

 „Да помогнем на млади хора, които са били в затвора, да не се забъркват отново с престъпността, е едно от най-трудните и важни предизвикателства, с които се сблъскваме... С нетърпение очакваме да видим резултата от този новаторски проект“, коментира кметът Блумбърг.

Идеята да се вкара частна инициатива в най-чувствителните сегменти на социалната сфера си има и своите критици. Сред тях е директорът на вашингтонската организация „Желание за промяна“, Марк Розенман, който твърди, че идеята за пазарни решения на сложни социални проблеми е доста спорна. Освен това изразява съмнение в обективността при изчисляване на постигнатите резултати. „Как създаваш метрична система за изчисляване на успеха, която отразява точно обществената полза от проекта?“, пита той.