Петър Мутафчиев: Ръководството на БДЖ тласка компанията към умишлен фалит

Транспортното министерство създава кризисен щаб за проблемите на железниците.

03.08.2012 | 09:46
Петър Мутафчиев: Ръководството на БДЖ тласка компанията към умишлен фалит

(Обновена в 16.00)

Дали от некомпетентност или от нежелание да се управлява една голяма държавна компания, но Българските държавни железници се насочват към умишлен фалит, заяви пред агенция „Фокус“ бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев. Той уточни, че поканата към „Сименс“  да участва в приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ е „странна“, тъй като не компанията, а Германската банка за развитие КfW е кредитор на железницата.

В този смисъл „едва ли една банка ще се съгласи да извършва транспортна дейност, за да си покрие кредитите, които е дала на едно дружество,“ обясни Мутафчиев. Той коментира и изказването на председателя на Съвета на директорите на БДЖ, според който железницата има 40 милиона лева свободни пари. „Защо не се изплащат кредитите, след като има 40 милиона лева свободни средства в момента у БДЖ,“ заяви Петър Мутафчиев.

От следващата седмица ще бъде създаден кризисен щаб, който да реши проблемите на железниците, съобщи изпълнителният директор на железниците Йордан Недев. В него ще се включат министъра на транспорта, негови заместници и представители на ръководството на БДЖ. Заради спряната субсидия от финансовото министерство държавната компания е в тежко финансово състояние. По думите на Недев блокирането на парите заради непогасяването на  заема към Световната банка е изправило железницата пред фалит. В тази връзка отново назрява въпросът за съкращения на персонал и за спиране на около 200 влака от движение.