Еврото се срина след заседанието на ЕЦБ

Пазарните участници очакваха конкретни действия от институцията за противодействие на дълговата криза.

03.08.2012 | 09:20
Еврото се срина след заседанието на ЕЦБ

Еврото регистрира сериозни загуби спрямо водещите световни валути след вчерашното заседание на Европейската централна банка.

Очевидно пазарните участници очакваха от Марио Драги и неговите колеги по-конкретни мерки за решаване на европейските дългови проблеми. След като вчера, непосредствено преди заседанието, еврото достигна ниво от 1.24 спрямо американския долар - най-високото от близо месец насам - единната валута се срина до под долар и 22 цента. Спрямо японската йена еврото се понижи до ниво от малко над 95. За спада на единната валута допринесоха и повишаващите се доходности по испанския държавен дълг.

Правителството в Мадрид пласира 10-годишни облигации на стойност малко над 1 милиард евро, като постигнатата доходност на търга достигна 6.64 на сто, което бе с около 20 базисни пункта повече от тази на предходния аукцион, проведен преди месец. На вторичния пазар доходността по 10-годишните испански държавни ценни книжа отново се върна над критичното ниво от 7 на сто.

Британският паунд пък се повиши спрямо щатския долар на валутните пазари, след като Bank of England взе решение да запази основната лихва на Острова на ниво от 0.5 на сто и да не променя размера на програмата си за изкупуване на облигации.